RTV 072

Nieuws | Radio en TV

Extreme hitte uit Afrika onderweg: Wij hebben 10 tips voor je om je koel te houden.

Het gaat extreem warm worden in Nederland aankomende week. Temperaturen kunnen in het binnenland zelfs gaan oplopen richting de 40 graden!

Op een hoogte van zo’n 1,5 km wordt met een zuidelijke stroming enorm warme lucht vanuit Afrika naar ons toe getransporteerd. Een soort rode “bubbel” komt vanuit het zuiden onze kant op.

Voor veel mensen is het natuurlijk bijna niet te doen zo’n hoge temperatuur in Nederland. Wij hebben 10 tips op een rijtje gezet met wat je het beste kan doen tijdens een hittegolf:

1. Drink voldoende

Dit advies staat met stip op nummer een. Wanneer het lichaam vanwege de warmte veel vocht verliest, moet dit zo snel mogelijk aangevuld worden. Goede dorstlessers zijn koel, maar niet te koud, mineraalwater of bijvoorbeeld appelsap.

2. Eet licht 

Groenten en fruit zijn goede voedingsmiddelen die het lichaam tijdens de hitte makkelijk verdraagt. Tevens bevatten ze voldoende voedingsstoffen zodat het lichaam fit blijft.

3. Luchten en verduisteren

Probeer ’s ochtends voor de ergste hitte het kantoor goed door te luchten, om vervolgens rond het middaguur de ramen licht te verduisteren. Op deze manier blijft de ergste hitte buiten de deur. 

4. Hou het koel 

Een ventilator op het bureau of in de ruimte zorgt voor de verplaatsing van koele lucht waardoor u zich fitter voelt. Pas echter op en richt de ventilator niet direct op het lichaam, anders krijgt u snel een stijve nek of geïrriteerde ogen. 

5. Begin vroeg

Wanneer u vroeg op staat kun u al zo veel mogelijk werkzaamheden doen tijdens de koelere ochtenduren. Tijdens de ergste warmte midden op de dag ontstaat er zo tijd voor een kleine siësta, waarna in de avonduren weer langer doorgewerkt kan worden. 

6. Hou het nat

Een vochtige handdoek in de nek of koud water over uw onderarmen laten stromen, kan al een wereld van verschil zijn. Dit is geen oplossing voor de lange termijn, maar biedt wel meteen, en op een eenvoudige manier, verkoeling.

7. Beweeg 

Mensen met een zittend beroep kunnen tijdens warme dagen het beste regelmatig kort door het kantoor lopen of simpele rek- en strekoefeningen doen. Op deze manier blijft de bloedsomloop actief.

8. Schakel warmtebronnen uit

Lampen, kopieerapparaten, printers en computers geven veel warmte af. Om die te verminderen kunnen medewerkers apparaten die niet continue gebruikt worden het beste uitschakelen.

9. Kleed je luchtig 

Zeker op de dagen waarop u geen afspraak hebt, is het aan te raden om niet in pak gekleed te komen. Indien formele kleding gewenst is, probeer dan kleding aan te trekken die uit dunnere stoffen bestaat en trek minder laagjes aan.

10. Blijf relaxed

Stress op de werkvloer is een normaal verschijnsel. Juist tijdens warme dagen is het extra belangrijk om tijdens stressvolle momenten rustig te blijven. Een verhitte situatie kunt u tijdens een hittegolf niet gebruiken.