RTV 072

Nieuws | Radio en TV

Hittegolf? Deze week extreem veel fruitvliegjes

De zomer barst los en ja hoor, de fruitvliegjes komen massaal op je eten en prullenbakken af!

Op veel plekken in ons land wordt vaak overlast gemeld door fruitvliegjes. Rond gft-bakken hangen soms wolken van honderden vliegjes. Vooral in de keuken zijn ze dezer dagen volop aanwezig.

Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Na een paar warme dagen of een warme week is er opeens een explosie van fruitvliegjes (Drosophila Melanogaster). En het lijkt wel of de vliegjes uit het niets komen. 

Maar dat is niet zo heel erg. De vrouwelijke vliegjes leggen hun eitjes op rottend plantaardig afval, zoals fruit. Een klein spleetje in de afvalemmer is al genoeg om te binnen te halen. De larfjes leven van de gistcellen op dat afval.’’ 

Dat het er ineens zo veel zijn, komt omdat de vliegjes hun eitjes graag leggen op plekken waar andere vliegjes dat ook al hebben gedaan. ,,Daardoor krijg je een opeenhoping van die beestjes.’’

Op internet zijn veel huismiddeltjes te vinden om de vliegen te vangen. Bijvoorbeeld met natuurazijn. ,,Die werken op zich goed’’, zegt Van Loon. ,,Maar door de warmte en de overvloed aan rottend afval, is zo’n val vaak niet meer dan een druppel op de gloeiende plaat.’’ 

Het advies is om fruit gewoon goed af te dekken of in de koelkast te bewaren. De vliegjes zijn misschien hinderlijk maar ongevaarlijk.