RTV 072

Nieuws | Radio en TV

FaceApp steelt al jouw gegevens

Ben jij er bewust van dat er ook risico’s aan deze digitale wereld zitten? Weet jij wel wat er allemaal gebeurt met jouw privacy-gegevens die op jouw telefoon of computer staan?

Hip en happening op dit moment is FaceApp. Wanneer je deze app downloadt en een foto invoert, veroudert of verjongt de app het gezicht op de foto. Hartstikke leuk zo’n app natuurlijk maar ook hartstikke link! FaceApp is een product van een Russisch bedrijf. De Europese privacywetgeving is hier dus niet van toepassing. Experts waarschuwen voor FaceApp en zeggen dat het bedrijf extreem veel gegevens verzamelt. Zoals foto’s, IP-adressen, specifieke gegevens van je smartphone en ook worden er cookies geplaatst. De experts zien vooral in het opslaan van foto’s van gezichten een risico. Een omvangrijke database van gezichten is interessant voor het trainen van zelflerende algoritmes die aan gezichtsherkenning doen. Die moeten ‘leren’ hoe een gezicht eruit ziet en hebben daarvoor databases ter training nodig.

Hopelijk vertellen we onze kinderen digibewust te zijn, maar dat bewust zijn geldt natuurlijk niet alleen voor kinderen! Wanneer je een app download en gedachteloos akkoord gaat met de privacyverklaring, geef je in sommige gevallen toestemming om informatie op je telefoon te gebruiken waarvan je eigenlijk niet wilt dat deze wordt gebruikt. Wees daar dus bewust van!

Er zijn uiteraard een tal van voorbeelden te noemen van app of bedrijven die privacy-gegevens verzamelen en bewaren. Het is ook niet onze bedoeling geweest om specifiek te wijzen. FaceApp is wel een duidelijk voorbeeld. Doe vooral je voordeel ermee en wees er bewust van wat je wel en niet deelt.