Wat is Curcuma?

Curcuma heeft vele benamingen. In het Nederlands is het meestal geelwortel of kurkuma en vroeger ook wel koenier. Turmeric is de Engelse benaming en in India is het koenjit. 

Curcuma kent een omvangrijk en wijdverspreid gebruik als sterk aromatisch specerij in de keuken. Het is een ingrediënt van kerriepoeder (curry) en geeft het de specifieke gele kleur. Het wordt ook als kleurstof gebruikt om andere voedingsproducten een gele kleur te geven.

Daarnaast wordt Curcuma al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Aziatische geneeskunde. Dat gebruik heeft zich over de rest van de wereld verspreid en tegenwoordig is Curcuma waarschijnlijk het meest gebruikte kruid voor gezondheidstoepassingen. Tevens wordt er op grote schaal onderzoek gedaan naar de effecten van Curcuma. De werkzame stoffen in Curcuma zijn de zogenaamde curcuminoïden. De belangrijkste hiervan is curcumine. De andere zijn demethoxycurcumine en bisdemethoxycurcumine. Een curcuma-extract bestaat voor zeker 80% uit curcumine.

Curcuma voor uw gezondheid
Uit veelvuldig onderzoek en uit lange ervaringskennis blijkt Curcuma een van de krachtigste stoffen te zijn voor de ondersteuning van de lever, het immuunsysteem en de spijsvertering. Ook wordt het veel gebruikt om de gewrichten soepel te houden.

Opneembaarheid
Een belangrijke beperking bij gebruik van Curcuma is de opneembaarheid en daarmee de biologische beschikbaarheid. Bij een standaard Curcuma-extract komt hooguit een paar procent van de werkzame curcuminoïden in de bloedbaan terecht, de rest wordt in de lever en de darmen afgebroken of gewoon niet opgenomen. En alleen wanneer de curcuminoïden in de bloedbaan komen kunnen ze in weefsels en organen hun positieve werking hebben.