RTV 072

Nieuws | Radio en TV

Betere concentratie met pepermuntolie

Pepermunt, lekker voor frisse adem. Of voor in de thee. Het kruid heeft meer voordelen. Pepermuntolie leidt namelijk tot betere concentratie en alertheid. En verbetert zelfs de lichamelijke prestaties.

Pepermuntolie en concentratie

Pepermunt is een mix. Van spearmint en water mint (Mentha spicata en Mentha Aquatica). Enkele biologische activiteiten van het kruid zijn

– Antioxidant
– Krampstillend
– Bevorderend voor de spijsvertering
– Antiseptisch, antibacterieel, antiviraal
– Vaatverwijdend
– Pijnstillend

Betere spijsvertering

In het spijsverteringskanaal versoepelt pepermunt de spierbewegingen. Dit ontspant. Handig bij een moeilijke stoelgang en andere darmproblemen!

Meer alertheid

Voor de alertheid en concentratie is pepermuntolie eveneens goed. En wie heeft daar niet meer van nodig op zijn tijd? Dus moet je wat presteren, denk dan aan pepermunt. Dankzij het aroma voer je taken een stuk beter uit. Inhaleer het en je denkvermogen is scherper.

Cognitief gezien verbetert pepermunt

– Aandacht
– Herkenningsgeheugen
– Werkgeheugen
– Visueel motorische respons

Aroma’s hebben zo wie zo een breed scala aan effecten op het centrale zenuwstelsel van de mens. Voorbeelden zijn ook rozemarijn en lavendel. De geur van pepermunt stimuleert bepaalde hersengedeeltes. Juist die, die voor alertheid staan.

Lichamelijk presteer je ook meer

Een 10-daagse inname van etherische pepermunt olie via de tong resulteerde in 

– Een sterkere handgrip
– Hoger springen
– Verder springen
– Een snellere reactietijd

De stimulerende effecten op het brein van pepermunt zijn ook bekend. In professionele sportwedstrijden leidt de olie tot een snellere reactietijd. Dit is zowel visueel als auditief.

Goed voor bloeddruk en hartslag

Ook wat betreft de systolische en diastolische bloeddruk is pepermuntolie gunstig. De olie reguleert zelfs de hartslag en ademhalingssnelheid. En heb je last van spierpijn en vermoeidheid? Snuif dan de geur op. Dit vermindert de klachten.

Pepermuntthee, kan ook

Kortom: best een handige olie om standaard in huis te hebben. In het blad zit rozemarijnzuur en een aantal belangrijke flavonoïden. En menthol niet te vergeten. Maar ook pepermuntthee heeft zo zijn effecten. Dus maak gebruik van de manier die bij je past. Inhaleer het. Of doe een druppel op de tong of drink pepermuntthee.

Pepermuntolie stilt zelfs pijn

Want niet alleen is het kruid antimicrobiëel en antiviraal. Het beschikt ook over antioxidant en antitumor werkingen. Dan heeft het ook nog een ontspannende werking heeft op het spijsverteringskanaal. Pepermuntolie en thee stillen stress en pijn in het centrale en perifere zenuwstelsel.

Als je last hebt van brandend maagzuur of nierstenen, moet je wel voorzichtig zijn met pepermuntolie.

Bron: Goed Gezond