RTV 072

Nieuws | Radio en TV

Zoete aardappel nacho’s uit de oven

Nacho’s is een bekend Mexicaans gerecht en inmiddels bij ons ook helemaal ingeburgerd.

Meestal worden ze als snack of bijgerecht gegeten. Een vast onderdeel zijn maischips, ook wel tortillachips genoemd. Andere terugkomende ingrediënten zijn veelal: gehakt, groene pepers en kaas.

Het geheel wordt vervolgens in de oven verwarmd waarna het wordt geserveerd met zure room en/of guacamole. Alles bij elkaar opgeteld is dit een niet al te gezond en voedzaam gerecht, maar wel erg lekker. Met wat aanpassingen behoud je het smaakvolle van de originele nacho’s, maar maak je het geheel veel voedzamer. Simpelweg door gezonde(re) ingrediënten toe te voegen.

Zo kan de chips vervangen worden door schijfjes flinterdunne zoete aardappel. Deze knol leent zich hier prima voor en komt op deze manier zelfs krokant uit de oven. Door daarnaast wat groenten en bonen in plaats van vlees toe te voegen heb je meteen wat extra gezonde eiwitten, vitamines en mineralen te pakken. Maar de avocado houden we er natuurlijk in, deze gezonde vrucht kan niet ontbreken bij een portie nacho’s!

Ingrediënten voor een tweepersoons snack

– 1 grote of 2 kleine zoete aardappelen
– 4-5 el zwarte bonen
– 1 avocado
– 1 tomaat
– 3 el mais
– ½ rode ui of 1 bosui
– Handje verse koriander
– Vers citroensap
– Peper en zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de zoete aardappelen, schillen hoeft niet. Snijd ze met een scherp mes in zo dun mogelijke plakjes. Verspreid over een bakplaat- of rooster zonder bakpapier.

Zet voor ongeveer 15 min in de oven. Houd ze goed in de gaten en let op aanbranden. Het kan hard gaan! Snijd ondertussen de ui zeer fijn. Ontdoe de tomaat van de zaadlijsten en snijd in stukjes. Ontpit de avocado en prak fijn met wat peper, zout en een scheut citroensap.

Haal de nacho’s uit de oven en leg op een bord. Schep de zwarte bonen, mais, tomaat en ui eroverheen. Maak af met wat koriander en peper en zout naar smaak. Serveer de avocadomousse ernaast of er bove op.

Tips:/variatie:

– Vervang de zwarte bonen voor kidneybonen;
– Ook lekker met verse peterselie;
– Deze nacho’s kunnen ook in de airfryer klaargemaakt worden;
– Gebruik geen dunschiller. Dan worden de plakjes te dun en verbranden ze snel.
– Een mandoline zou wel kunnen;
– Houd je van pittig? Voeg dan een fijngesneden rode of groene peper toe

Bron: aHealthylife.nl door J Zwaan