Gevangenissen hielden vorig jaar rekening met vrijlaten gedetineerden door corona

Gevangenissen hielden vorig jaar rekening met vrijlaten gedetineerden door corona

De Nederlandse overheid hield er aan het begin van de coronapandemie in maart 2020 rekening mee dat gevangenen vrijgelaten moesten worden. Ook onrust en sterfgevallen in de gevangenissen maakten deel uit van de coronanoodscenario’s, blijkt uit documenten die de NOS heeft opgevraagd bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.

De dienst kocht 1500 extra enkelbanden om toezicht te houden op gedetineerden, voor het geval zij door corona noodgedwongen naar huis gestuurd moesten worden. “In de berekening wordt als fictief uitgangspunt genomen dat 80 procent van de straf uitgezeten moet zijn”, staat in een van de vergaderstukken van het coronacrisisteam.

Uiteindelijk hoefden 175 gevangenen die hun straf bijna hadden uitgezeten en al een groot deel van de tijd buiten de inrichting verbleven, niet meer terug naar hun cel. Om te voorkomen dat zij het virus meebrachten, kregen zij langer verlof met een enkelband. Het was niet nodig andere gedetineerden eerder vrij te laten.

De helft van de enkelbanden wordt nu alsnog gebruikt, de andere helft ligt op de plank. DJI probeert de overgebleven banden weer te verkopen. Zo hoopt de organisatie een deel van de gemaakte kosten (in totaal zo’n anderhalf miljoen euro) terug te verdienen. DJI hield ook rekening met onrust binnen de gevangenismuren. Er waren aan het begin van de pandemie verschillende incidenten, zoals gedetineerden die na het luchten niet meer naar binnen wilden. “De ondernemingsraad geeft aan dat er bij drie inrichtingen ingegrepen moest worden door spanningen na de maatregelen”, staat bijvoorbeeld in een verslag van 25 maart vorig jaar.

Daarom werd een afdeling voor “raddraaiers” ingericht in de penitentiaire inrichting in Alphen aan den Rijn. Toch viel de onrust in de gevangenissen uiteindelijk erg mee, zegt DJI. Er zijn zeven gedetineerden op de speciale afdeling geplaatst, die daar twee weken konden afkoelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *