Situatie Caribisch deel Koninkrijk ‘onder controle’, maar vastlopen zorg dreigt

Situatie Caribisch deel Koninkrijk ‘onder controle’, maar vastlopen zorg dreigt

Op de eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk dreigt de ziekenhuiszorg vast te lopen, zegt Hans van den Kerkhof, arts infectieziektebestrijding en adviseur van de overzeese rijksdelen bij het RIVM, tegen NU.nl.

Vooral op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten stegen de coronacijfers deze zomer, waarbij de introductie van de deltavariant door het intensieve zomertoerisme de grootste aanstichter is geweest. Na weken van stijging is het aantal nieuwe positieve tests op de eilanden in de afgelopen week juist afgenomen: 1.197 mensen in het Caribisch deel van het Koninkrijk testten positief op het virus, bijna een kwart minder dan een week eerder.

Door het dalende aantal coronapatiënten op de meeste eilanden is de situatie op de eilanden op dit moment weer “redelijk onder controle”, zegt Van den Kerkhof. Maar door de grote aantallen coronapatiënten die er nu liggen, blijft de druk op de ziekenhuizen aanhouden. Daardoor dreigt de zorg vast te lopen. “Met name de ernstige personeelstekorten binnen deze ziekenhuizen maken de situatie zorgelijk.” Aruba plaatst intensivecarepatiënten over naar het nabijgelegen Colombia en ook vanuit Sint-Maarten zijn vanwege capaciteitsgebrek recent patiënten overgeplaatst. Op Curaçao blijft de ziekenhuisbezetting onverminderd hoog, ondanks het stabiele aantal besmettingen op het eiland.

Alleen de externe ondersteuning vanuit Nederland houdt de zorg op dit moment overeind, zegt Van den Kerkhof. Al ongeveer een jaar worden nationaal en vooral internationaal zorgmedewerkers geworven om het personeelstekort in de ziekenhuizen op de eilanden te lijf te gaan. Dat zou na deze zomer worden afgebouwd, maar Van den Kerkhof vraagt zich af of dat wel mogelijk is, gezien de huidige situatie. “Ik zie de afbouw de komende maanden niet zo snel gebeuren.” Tegelijkertijd zegt het RIVM zijn uiterste best te doen de eilanden te stimuleren extra maatregelen te nemen. Zo heeft Bonaire strengere maatregelen aangekondigd voor reizigers vanuit Curaçao, Aruba en Sint-Eustatius en voerde Aruba een avondklok in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *