Republiek Zuid-Molukken vindt excuses aan Molukkers niet ver genoeg gaan

Republiek Zuid-Molukken vindt excuses aan Molukkers niet ver genoeg gaan

De niet-erkende Republiek der Zuid-Molukken (RMS) is positief over het pleidooi van oud-premier Dries van Agt om het Koninklijk Huis excuses te laten maken voor het onrecht dat de Molukse gemeenschap is aangedaan, zegt president John Wattilete zaterdag tegen NU.nl. Naast voor woorden is het volgens de RMS ook tijd voor financiële compensatie en garanties aan de Molukse gemeenschap.

Van Agt was minister van Justitie toen een treinkaping door Molukse daders in 1977 bij het Drentse dorp De Punt met geweld werd beëindigd. De voormalige CDA-politicus gaf daartoe de opdracht. Twee treinpassagiers en zes kapers kwamen hierdoor om het leven.

“Dat degene die zo zeer betrokken was bij de treinkaping en hierdoor veel leed heeft veroorzaakt bij de Molukse gemeenschap dit wil, betekent een moment van bezinning en inzicht dat Nederland fouten heeft gemaakt”, reageert Wattilete positief op Van Agts uitspraken. “Als Nederland anders had gehandeld sinds de eerste Molukkers in 1951 aankwamen in Nederland, was de kaping, die ik niet goedpraat, niet gebeurd.”

Wattilete is het met Van Agt eens dat de treinkapers geen terroristen waren. “Het waren jongeren die het verdriet van hun ouders over het onrecht dat ze was aangedaan iedere dag aan de keukentafel aan den lijven hebben ondervonden.” “De uitspraken van Van Agt maken het leed voor de Molukkers in Nederland en de kaping niet minder pijnlijk”, vindt Wattilete. “Maar ik ben er wel blij mee.”

Wattilete, die in ballingschap in Nederland woont, vindt excuses door koning Willem-Alexander voor het onrecht dat de Molukkers is aangedaan een goed idee. Maar als het aan de president van de RMS ligt, blijft het daar niet bij. “Nederland moet ook toegeven dat het land de Molukken eeuwenlang heeft onderdrukt”, vindt Wattilete. “Dat begon al toen de VOC-bestuurder Jan Pieterszoon Coen in de zeventiende eeuw de regio bloedig aan zich onderwierp om de handel in kruidnagel in handen te krijgen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *